Ali se splača narediti domače tekoče milo

Ali se splača narediti domače tekoče milo

Kot je znano, je milo sredstvo za odstranjevanje umazanije. Uporabljamo ga predvsem v osebni higieni. Imamo 2 vrsti mil in to sta: Trdo (natrij) in tekoče (kalij). Če hočemo, lahko milu dodamo različna kemična sredstva za izboljšanje pralnih lastnosti. Iz tega procesa pa dobimo detergente, ki pa v nasprotju z mili niso biološko razgradljiva. V njih so namreč sredstva za mehčanje vode, katera povzročajo pralni učinek in so škodljiva za okolje. Ideje o milu so bile že v 7. stoletju. Naredili so rastlinska olja, kot so kokosovo, palmovo, olivno olje ali živalske maščobe, jih stopili in ga zmešali z natrijevim hidroksidom. Pri kuhanju te mešance se sproži kemični proces in maščoba se spremeni v tekoče milo.

Poleg mila pa so Arabci izumili tudi masažo z milom. Tekoče milo lahko naredi vsak, le za lugom moramo biti previdni. Najlepše bi izdelavi mila pa je, da si lahko dodamo svoje najljubše negovalne sestavine, kot so med, mleko ali pa milo čebeljega voska.

Dodajamo lahko tudi dekorativno sestavine kot so pigmenti, rastline in suho cvetje. Tekoče milo se navadno izdela iz dveh stvari: maščob, luga in vode(pri tem pa moramo biti previdni na razmerja snovi) in iz glicerina, ki ga pogosto najdemo v kozmetičnih izdelkih. Pri izdelavi mila lahko to naredimo na dva načina: hladna izdelava mila in vroča izdelava mila. Pri hladni izdelavi mila enostavno mešamo tako dolgo, da ne vidimo več kepic, nato vlijemo v kalup, pustimo da se strdi in ga nato lahko po parih tednih začnemo uporabljati.  Vroča izdelava mila pa je narejena preko parne kopeli, ki jo zlijemo v kozarec in nato počasi vlivamo vodo medtem ko mešamo.

Komentiraj