Zakaj so ponovno v modi lesene igrače?

Zakaj so ponovno v modi lesene igrače?

Igrače iz lesa so bile nekoč najbolj dostopne, saj jih je bilo enostavno izdelati kar doma, poleg tega pa so les izbirali tudi proizvajalci igrač, ker drugih, sodobnih materialov še ni bilo. Po drugi svetovni vojni, ko se je pričel razmah uporabe plastike in je postalo oblikovanje in »prešanje« plastičnih izdelkov nekaj vsakdanjega, pa so proizvajalci hitro ugotovili, da je takšna izdelava precej bolj preprosta. Hitrejša, enostavnejša in predvsem cenejša.

Kaj smo s tem izgubili? V prvi vrsti kakovost. Ker so postale igrače poceni, se ni več toliko pazilo na to, da imajo kakršno koli didaktično vrednost. Postale so potrošni material, ki ga kupiš, ponudiš otroku za nekaj mesecev igre, nato pa jih zavržeš. Igrače smo tako popolnoma razvrednotili, hkrati pa z veliko potrošnjo cenene plastike vplivali še na okolje in zdravje – veliko plastičnih igrač je namreč vsebovalo tudi strupene parabene, ki so karcenogeni.

V čem je prednost lesa?

Lesene igrače so naravne. Prav to je tisto, zaradi česar so ponovno vse bolj priljubljene in zaradi česar so kupci zanje pripravljeni odšteti tudi nekoliko več kot za plastične. Les sam po sebi je naraven material, ki ne škoduje okolju, prav tako pa tudi ne zdravju otroka. In predvsem deluje prijetno – dotik lesa je precej lepši kot dotik plastike ali kovine.

Včasih je veljalo prepričanje, da je za nekatere igrače in otroške razvojne ter športne pripomočke enostavno nemogoče poskrbeti, da bi bile izdelane iz lesa, sodobne igrače pa takšno razmišljanje hitro zavržejo. Iz lesa imamo nenazadnje celo zapestne ure, sončna očala in nakit – torej je mogoče brez težav izdelati tudi kocke, sestavljanke in celo kolesa ter skiroje. In to veliko enostavneje kot nekoč, saj imamo nenazadnje na voljo sodobne tehnologije ter nismo več vezani zgolj na ročno izdelavo.

Druga prednost lesenih igrač pa je gotovo v njihovi življenjski dobi. Z leseno igračo se lahko igra generacija za generacijo, saj je les čvrst, plastika pa se hitro polomi.

Lesene igrače pobirajo priznanja

Vse večja usmerjenost v eko stil življenja je prisotna tudi na trgu z igračami, ob raznih ocenjevanjih pa je eko komponenta postala tudi eden pomembnih vidikov vrednotenja primernosti igrač. Vsekakor pa ne gre zgolj za sam material – lesene igrače nam pomagajo odkrivati stare, prvinske načine igre, ki jih marsikateri otrok ni nikoli izkusil. Starši se vse bolj zavedamo, da igra s plastičnimi igračami na baterije ni nujno igra, ki je najboljša za otrokov razvoj, temveč moramo poskrbeti predvsem za enostavne igrače kot so na primer lesene kocke, ki omogočajo veliko boljši razvoj kreativnosti in otroku pomagajo pri domišljijski igri ter razvijanju vseh njegovih potencialov.

Komentiraj