Ovčji in kozji sir

Ovčji in kozji sir

Kozji sir zaradi vsebnosti nenasičenih maščob in provitamina A velja za enega od najbolj zdravih živil. Ugodno vpliva na naše telo in počutje, poleg tega pa je kozje mleko zaradi nekoliko drugačne sestave primerno ravno za izdelavo najkakovostnejšega sira. Pri predelavi kozjega v mleka v kozji sir ohranimo večino osnovnih lastnosti mleka, saj uporabimo terminizirano polnomastno mleko. Hlebčki kozjega sira zorijo nekje od dva do tri mesece, nekateri pa celo tudi do polovice leta. Notranja struktura hlebčka je za kozje sire značilno izrazito bele barve, skorja pa je suha in svetlo bele sive barve.

Struktura mlajšega kozjega sira je čvrsta in mehka, v procesu zrenja pa postaja vse bolj kompaktna in suha. Tudi okus se je nekoliko različen zaradi sezonskih nihanj. Okus kozjega sira spomladi je nežnejši, v jeseni pa bolj izrazit oziroma močnejši. Kozji sir je odličen v kombinaciji s svežo ali pečeno zelenjavo, poleg tega pa se prilega tudi k testeninam.

Ovčji sir, pridelan iz termiziranega polnomastnega mleka je znan po značilen okusu, to je aromatičen in poln okus. Ponaša se z bogato vsebnostjo beljakovi, maščob in kalcija. Hlebčki ovčjega sira imajo gladko in suho skorjo, ki je sivo rjave barve. Zorenje tega sira traja od dveh mesecev in vse do polovice leta, ovčji sir pa v tem času dobiva nežno sivo rumeno barvo, struktura samega sira pa je seveda vse bolj čvrsta. Ovčji sir se odlično prilega k suhemu sadju in v kombinaciji z oreščki, poleg tega pa je odlična dopolnitev v mediteranski kuhinji.

Oglejte si ponudbo doma narejenih sirov v kmetiji Pustotnik, kjer boste našli res pestro ponudbo.

Komentiraj