Kakšen nahrbtnik kupiti?

Kakšen nahrbtnik kupiti?

Sodoben način življenja nas pogosto vabi na razna potovanja, naj bodo to krajši izleti v naravo ali daljša potepanja po zasneženih vrhovih, lahko tudi pogosta raziskovanja svetovnih kultur in skritih kotičkov. Če se odzovemu temu klicu, potem je izbira kvalitetnega nahrbtnika ena pomembnejših odločitev, ki nam lahko olajša ali pa zagreni naše potepanje.

Obstaja veliko blagovnih znamk, med katerimi lahko izbirate, zato si vzemite čas in poiščite takšnega, ki je glede na okoliščine uporabe in namen najustreznejši, glede materiala, izvedbe in ostalih lastnosti nahrbtnika. [wp_ad_camp_1]

Na popotovanja radi vzamemo potovalne nahrbtnike, ti se odpirajo zgoraj ali s sprednje strani, torej jih lažje uporabljamo za hitri dostop do stvari, tudi tam, kjer nimamo veliko manevrskega prostora. Veliki nahrbtniki imajo kapaciteto od 70 do 90 litrov, uporabni so pri daljših potovanjih in v zimskih razmerah, ko potrebujemo veliko opreme; sicer so pa primernejši lažji nahrbtniki, prostornine od 20 do 50 litrov. Še posebej za ženske niso primerni zelo veliki nahrbtniki, ki ne omogočajo udobja in polno naloženi, še posebno če vsebina ni pravilno razporejena, lahko povzročijo tudi izgubo ravnotežja. Dobrodošlo je, da ima nahrbtnik več dodatnih žepov, morda dostop v notranjost na spodnji strani, držalo za pohodne palice in seveda prekrivalo za dež.

Za pohodništvo je najprimernejši velik pohodniški nahrbtnik, v katerega lahko shranimo vso opremo. Pomembno je, da je zaščitena pred neugodnimi vremenskimi vplivi, zato imajo tovrstni nahrbtniki na vrhu prevleko, ki preprečuje stekanje vode v notranjost. Razširitveni deli so uporabni, da je mogoče shraniti večjo količino opreme, še posebej če načrtujete prenočitev in potrebujete s seboj tudi najnujnejšo opremo za kampiranje. Temu služijo tudi trakovi v spodnjem delu za pritrditev spalne vreče. Seveda ima takšen nahrbtnik več prostorov za ločeno shranjevanje, zaželena je ergonomska oblika in S-krivulja naramnice. Za boljše prezračevanje na hrbtu so nahrbtniki opremljeni z ledvenim oblazinjenjem z zračno mrežico, uporabljeni material pa je običajno poliester.

Pomembno pri vseh nahrbtnikih je tudi njihova čim manjša teža, da nas ne bodo preveč obremenjevali že sami po sebi in jih bomo tako z veseljem vzeli za spremljevalce na naša potepanja.

Če vas zanima več o ostali pohodniški opremi, si lahko ogledate tudi članek pohodniška oprema.

Komentiraj