Kje se lahko preveri zavarovanje – obvezno in dopolnilno?

Kje se lahko preveri zavarovanje – obvezno in dopolnilno?
Ste se morda ravnokar zaposlili ali pa izgubili status dijaka ali študenta ali pa ste dopolnili 26 let? Obenem pa ne veste, ali je vaše obvezno in dopolnilno zavarovanje urejeno? Veste, kje se lahko preveri zavarovanje? Urejenost svojega zavarovanja – obveznega in dopolnilnega – lahko preprosto in povsem brezplačno preverite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije – ZZZS.

V sodelovanju z zavarovalnicami je bila razvita aplikacija za preverjanje zavarovanja

ZZZS je v sodelovanju z zavarovalnicami razvil posebno aplikacijo, s pomočjo katere se lahko preveri zavarovanje. Tovrstna aplikacija torej uporabnikom omogoča direktno preverjanje podatkov o urejenosti zdravstvenega zavarovanja. Preko aplikacije za preverjanje zavarovanja se lahko preverijo podatki tako o obveznem kot tudi o dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju. Odlična novica je tudi ta, da se zavarovanje lahko preveri tudi s pomočjo mobilnega telefona.

SMS sporočilo na telefonsko številko 031 771 009

Zavarovanje se torej lahko preveri tudi z mobilnim telefonom. Na telefonsko številko 031 771 009 lahko pošljete SMS. Vsebina sms se mora nujno glasiti: ZZ in devetmestna številka vaše zdravstvene kartice. Samo v nekaj sekundah se na takšen način lahko preveri dodatno zdravstveno zavarovanje. In kaj če na primer nimate sklenjenega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja? Vam je sploh povsem jasno, kakšna oblika zdravstvenega zavarovanja je to in kaj vam omogoča?

Kaj sploh je dopolnilno zdravstveno zavarovanje?

Ko se preveri zavarovanje in ugotovi, da na primer dopolnilno ni urejeno, se vam to splača urediti. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje dopolnjuje obvezno obliko zavarovanja. Slednje krije približno 70 % zdravstvenih storitev, dopolnilno pa 30 %. Torej, če imate urejeno obvezno ter dopolnilno zdravstveno zavarovanje, posledično pri koriščenju zdravstvenih storitev ne boste imeli doplačil. To pomeni, da tistim zavarovancem, ki imajo sklenjeno dopolnilno zavarovanje, ni treba doplačevati razlik za zdravstvene storitve, zdravila, medicinsko- tehnične pripomočke, na primer za zobno protetiko, očesne pripomočke.

Obvezno zdravstveno zavarovanje brez dopolnilnega je kot avto brez koles

Nekateri morda menite, da je dovolj, če imate sklenjeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Po drugi strani pa vam bo ob tem marsikdo dejal, da obvezno zdravstveno zavarovanje brez dopolnilnega pomeni povsem enako, kot če bi imeli avto, ki nima koles. Ob takšni primerjavi pa se zagotovo marsikdo kar zamisli. Lahko torej rečemo, da je osnova zdravstvenega zavarovanja torej obvezno zdravstveno zavarovanje, dopolnilno pa obvezno zdravstveno le dopolnjuje. In kje se lahko sklepe dopolnilno zdravstveno zavarovanje? Pri nas so vam na voljo različni ponudniki. Kateri so to, lahko najhitreje izveste kar s pomočjo spleta, preko katerega dopolnilno obliko zavarovanja lahko tudi sklenete, tako kot se torej lahko preveri zavarovanje.  

Komentiraj