Kratke pravljice dajo staršem urico zase

Kratke pravljice dajo staršem urico zase
Pripovedi, v katerih nastopajo nenavadni domišljijski liki, ki počnejo neverjetne stvari, so po navadi značilne za otroke. Ti jih izjemno radi poslušajo. Po navadi prosijo starše, naj jim preberejo najljubšo zgodbico. Najboljši čas za kratke pravljice je tik, preden zaspijo. Nepismeni mladi radi prosijo mamo ali očeta za pripovedovanje zgodbic. Težava je v tem, da sta mamica in očka pogosto utrujena in bi tudi sama želela počivati. Zato na pomoč priskočijo kratke pravljice, ki jih je prebral že nekdo drug. Te fantek ali punčka lahko poslušata. Starši le zavrtijo posnetek in si pred spanjem privoščijo urico le zase. Na tak način so zadovoljni prav vsi.

Kratke pravljice za spanje ob uri

Pogosto imajo najmlajši določeno uro za spanje. Zelo pomembno je, da se te držijo, saj to v življenje vnese rutino. Nanjo se telo navadi, zato lažje in hitreje zaspi. Spanec je globok in umirjen, zjutraj pa se zbudi spočit. Prav iz tega razloga so kratke pravljice kot nalašč zanje. Otroku se izpolni želja, a ne na račun njegovega zdravja. Starši na tak način niso nerazumevajoči in neprijazni, saj so kratke pravljice. Tudi če si začeli slišati dve, je prav na račun kratkotrajnosti to mogoče. Te kratke pravljice pripovedujejo starejši občani. Tako kot mladi člani družbe tudi stari člani družbe potrebujejo nekaj, kar jih zaposli.

Kratke pravljice v več odtenkih

Prebiranje kratke pravljice starostnike nekako povezuje z najmlajšimi generacijami. Pripovedovanje jim pomaga ohranjati oster um in besedni zaklad. Prek prebiranja pridejo v stik z aktualnim besediščem. Še več kot to, vidijo, kako svet deluje danes. Zakaj bi se ves čas naslanjali le na klasične pripovedke. Svet se razvija in prav je tako. Mlad človek mora razumeti sodobne vrednote. S pomočjo kratke pravljice širi svoj besedni zaklad. S poslušanjem uvidi, kakšen je potek fabule. Nauči se, kaj je prav in kaj narobe. Morda pa sodobne poznajo tudi sivo barvo in ne le črne in bele.

Komentiraj