Kriptovalute so plačilni sistem prihodnosti

Kriptovalute so plačilni sistem prihodnosti
Zakaj? Ker kriptovalute omogočajo hitrejše, cenejše in predvsem varnejše plačevanje kot vse do zdaj znane oblike plačevanja oz. finančnih transakcij. • Hitrejše plačevanje V današnjem času so vse pogosteje potrebne finančne transakcije z enega konca sveta na drugega, kar po do zdaj znanih bančnih transakcijah pomeni, da lahko takšna transakcija traja tudi več dni, večkrat celo več kot en teden. Ko pa se za plačilo uporabi kriptovalute, pa se takšna transakcija praviloma zgodi že v zgolj nekaj sekundah. • Zelo nizke provizije pri plačevanju Pri zgoraj omenjenih finančnih transakcijah, so bančne provizije tudi po nekaj 10 Evrov, dočim kriptovalute zahtevajo provizijo, ki se šteje v zgolj nekaj centih. • Zelo varen način plačevanja Kriptovalute so zaščitene s kriptografskimi zapisi (od tod tudi ime kriptovalute) in podprte z Blockchain tehnologijo. Zaradi tega jih ni mogoče popravljati, ko so enkrat vnesene in potrjene, prav tako ne podvajati in kar je najpomembnejše ni jih mogoče ponarejati. Blockchain pomeni veriženje zapisov o finančni transakciji, to pomeni, da je zapis o posamezni finančni transakciji shranjen na veliko računalnikov, ki so povezani v verigo. Zapis na vse računalnike v verigi pa se zgodi v zgolj nekaj sekundah po potrditvi vnosa. To je tudi razlog, da se določene finančne transakcije po potrditvi ne da več popraviti, spremeniti, ponarediti ali podvojiti. Iz napisanega je mogoče razbrati, zakaj je dejstvo, da bo prej ali slej prišlo do tega, da bodo kriptovalute izpodrinile vse do zdaj znane načine plačevanja in finančnih transakcij.

Kaj pa kriptovalute sploh so in zakaj so bile osnovane?

Kriptovalute so digitalni denar in jih zato ne moremo pospraviti v klasično denarnico, ampak za njihovo uporabo potrebujemo digitalno denarnico. Torej, denarnico, ki jo imamo shranjeno na računalniku ali pametni napravi, naj si bodi to pametni telefon, tablica ali kakšna druga podobna naprava. Digitalni denar je bil osnovan kot odgovor na finančno krizo leta 2008, ko se je sesul svetovni bančni sistem. Ena glavnih razlik med bančnim sistemom in kripto svetom je, da je bančni sistem centraliziran – pomeni, da je nadzorovan iz enega centra, dočim so kriptovalute decentraliziran sistem. Decentralizacijo pa omogoča Blockchain – veriga blokov, saj so vsi bloki v verigi enakovredni in tako o načinu delovanja odločajo vsi lastniki posameznih blokov, torej kripto skupnost.

Kako pa kriptovalute nastanejo?

FIAT valute, to je klasičen, vsem poznan denar (Evro, Dolar, …) se tiska in zato je to mogoče početi v neomejenih količinah. Kriptovalute pa se rudari z zelo zmogljivimi računalniki in ker je ob samem nastanku z računalniškim programom v naprej določena količina koliko se jih bo narudarilo, je mogoče narudariti zgolj omejeno količino. Potreben je, kot že omenjeno, zgolj zelo zmogljiv računalnik (najpomembnejša je zelo zmogljiva grafična kartica) in stalen priklop na električno omrežje, da je rudarjenje kriptovalute mogoče. Zaradi omejene količine, pa bi to tudi znatno znižalo, če že ne povsem odpravilo inflacijo, ki jo poznamo zaradi stalnega dotiska FIAT valut. Torej, kriptovalute že imajo, ko pa bodo v vsakodnevni rabi, pa še toliko večje pozitivne učinke na celotno svetovno gospodarstvo, svetovno ekonomijo in na vse nas, kot posameznika v svetovnem plačilnem prometu.

Komentiraj