MotoGp sezona, ki bo še dolgo dvigovala prah

MotoGp sezona, ki bo še dolgo dvigovala prah
Leto 2020, bo v enem izmed najbolj atraktivnih motošportov na svetu ostala v spominu, kot ena izmed najbolj nenavadnih sezon v zadnjem desetletju. MotoGP sezona 2020 in njena otvoritev v Katarju, je bila v celoti prestavljena na drugo polovico leto 2020 zaradi epidemije, sam koledar tekmovanja pa je bil tudi nekoliko skrajšan. Letos je bila tako sezona sestavljena iz 14 dirk, ki so potekale na 8 prizoriščih, predvsem zaradi zadravstvenih razlogov in omejitve samega potovanja te motociklistilne karavane.  

MotoGp sezona odnesla prvega favorita

Marcu Marquezu so že na prvi dirki letošnje sezone načrti obrnili na glavo. Na dirki v Jerezu je bil ob zasledovanju tekmeca nepazljiv, za trenutek ga je zaneslo izven vozišča in ga tako odneslo iz motorja, pri tem padcu pa je tudi utrpel zlom desne roke. Po uspešni operaciji je imel zopet nesrečo in to kar v lastni hiši, ter si ponovno poškodoval roko. Ekipa Repsola je tako ostala brez svojega najboljšega dirkača in branilca lanskega naslova prvaka. Ekipa Suzukija je nesrečen splet okoliščin ekipe Repsola znala izkoristiti in s svojim mladim dirkačem Joanom Miro, po dolgem času spet osvojila naslov prvaka v najelitnejšem razredu. Mir je sicer osvojil samo eno dirko, vendar si je z dobrimi predstavami privozil tri druge in tri tretje stopničke in tako končal sezono s skupno 171 točkami, z lepo prednostjo pred naslednjim zasledovalcem Morbidellijem. Največ zmaga v  tej sezoni pa sta dosegla dirkača Franco Morbidelli in Fabio Quartararo in sicer vsak po tri.  

MotoGp sezona – Ostale razvrstitve

MotoGp sezona 2020 je tako ekipi Suzuki Ecstar prinesla naslov ekipnega prvaka, z osvojitvijo prvega in tretjega skupnega mesta med dirkači, pa so bili v skupnem točkovnem seštevku daleč pred ostalimi. Zbrali so kar 310 točk na 14 dirkah, kar precej oddaljeno pa je sledila drugo uvrščena ekipa Petronas Yamahe z skupno 248 osvojenimi točkami. Za konstrukterski naslov so potegovali štiri ekipe in sicer Ducati, Yamaha, Suzuki in Red Bull KTM. Za osvojitev te lovorike se je vse do zadnje dirke bila trda bitka,  na koncu pa so bili najbolj uspešni konstrukterji Ducatija. Drugo mesto je zasedlo moštvo Yamahe, tik pred ekipnimi zmagovalci, ekipi Suzukija.

Komentiraj