Nakup gorskega kolesa

Nakup gorskega kolesa

Če bi radi kolesarili in ste radi veliko v naravi, bo za vas prav gotovo najbolj primerno gorsko kolo. V tem članku vam bomo predstavili nekatere različice gorskih koles, tako da se boste kar najlaže odločili za nakup vam najbolj primernega gorskega kolesa. Če se nimate namena voziti po hribih in gozdnih poteh, ter bi radi kolesarili tudi po asfaltiranih cestah, bi bilo za vas sicer bolj primerno treking kolo, kateremu pa se bomo posvetili v kakšnem drugem članku. Gorska kolesa v osnovi delimo na štiri večje skupine, in sicer: hardtail, polnovzmetena XC, polnovzmetena all mountain, freeride oz. downhill. Več o posamezni skupini gorskih koles pa si lahko preberete spodaj.

Hardtail gorsko kolo

Hardtail gorsko kolo je primerno predvsem za začetnike in manj zahtevne kolesarje, saj je te vrste kolo primerno za nekoliko lažje terene, gozdne in makadamske poti, s takim kolesom pa se lahko odpravimo tudi na asfaltirano cesto. Ta gorska kolesa imajo lahek aluminijast okvir in terenu primerne komponente, s tem pa hardtail gorska kolesa rekreativnim gorskim kolesarjem ponujajo dobre vozne lastnosti. Cene teh koles se pričnejo pri slabih 300 €, priporočamo pa vam nakup kolesa za 400 do 500€.

Polnovzmeteno XC gorsko kolo

Gorsko kolo te vrste je za razliko od hardtail kolesa opremljeno tudi z zadnjim vzmetenjem. Polnovzmetena XC gorska kolesa so zelo lahka in so primerna predvsem za ekstremne kolesarje, saj se odlično znajdejo na še kako zahtevnih terenih. Temu primerne so tudi cene teh gorskih koles, saj boste za spodobno polnovzmeteno XC gorsko kolo odšteli tudi več kot 2.000 €, tista najboljša kolesa pa stanejo tudi blizu 5.000 €. [wp_ad_camp_1]

Polnovzmeteno All Mountain gorsko kolo

Če All Mountain primerjamo z XC gorskim kolesom, nekih velikih razlik pravzaprav niti ni, še največja razlika je ta, da so All Mountain gorska kolesa primerna za prav vse terene. S takim kolesom se boste zlahka podali na pot po gozdnih in makadamskih poteh, ekstremnih klancih, adrenalinskih spustih itd. Tako kot XC imajo tudi ta kolesa polno vzmetenje (spredaj in zadaj), so zelo lahka, podobne pa so tudi cene.

Freeride oz. Downhill gorsko kolo

Te vrste gorska kolesa so primerna predvsem za spuste, odlikujejo pa jih nizka teža, izjemno vzmetenje, najboljši materiali in vrhunske komponente. Freeride ali Downhill gorska kolesa so primerna predvsem za vse, ki uživajo v zahtevnih spustih po težkih terenih. Cene teh koles se gibljejo nekje med 2.000 pa do 8.000 €, odvisno od vaših zahtev.

Zaključek

Za začetek vam vsekakor priporočamo nakup hardtail kolesa, še posebno če je vaše finančno stanje nekoliko slabše. Ena izmed trgovin, kjer vam priporočamo nakup gorskega kolesa je kolesarska trgovina FactoryStore, kjer so vam na voljo najrazličnejša kvalitetna gorska kolesa.

Komentiraj