Naravno gojenje zelenjave

Naravno gojenje zelenjave

Zelenjava naj bi bila na vsakodnevnem jedilniku zdravega človeka, velikokrat pa nam naporni urniki preprečijo zdravo prehranjevanje. Zelenjava, ki jo dobimo v trgovinah je v veliki večini zelo pesticidno obdelana. Kmetje ter množični pridelovalci v želji po večjih zaslužkih posegajo po pesticidih in škropivih, vse te škodljive snovi pa z zaužitjem te hrane vnesemo v naše telo.

Seveda lahko v trgovini kupimo izdelke z oznako »Eko« ali »Bio«, pa vendar bodite previdni pri tem, saj je veliko število teh oznak namenjenih samo večji prodaji artiklov. Najboljši način za pridobivanje ekološko pridelane hrane je ta, da jo gojimo sami.

Zelenjavo lahko brez težav gojimo na domačem vrtu, če pa stanujemo v bloku pa lahko zelenjavo sadimo v vrtnih koritih kar na balkonu. Uporaba gnojil pri naravnem gojenju seveda ni prepovedana. Potrebno se je prepričati le, da so gnojila naravnega izvora. Zelenjavo lahko na naraven način gojimo skozi celo leto, poleti na vrtu, pozimi v rastlinjakih ali pa v notranji prostorih s pomočjo procesa, ki se imenuje akvaponika. Pri temu procesu tako rečeno »ubijemo dve muhi na en mah«, obenem lahko gojimo ribe in zelenjavo, oboje na naraven način. V bazenu imamo nameščene ribe, te ribe hranimo z naravno hrano, te pa nato iztrebljajo, rastlino prečrpavajo hranila (ribje iztrebke) iz vode, ter te porabijo za rast, prečiščeno vodo pa nato vračajo nazaj v sistem. Akvaponski sistem posnema delovanje narave, tu so rastline in ribe v simbiozi.

Sam sistem ne zahteva veliko vzdrževanja in dela, ker rastline za rast ne potrebujejo zemlje ampak rastejo s pomočjo drugih rastnih medijev, se izognemo tudi okopavanju plevela. Za rast in oporo rastline pri akvaponiki izrabljajo druge medije za rast. Sistem ni zahteven, če pa ste čisti začetnik vam svetujem, da preberete kakšno knjigo, velikokrat se zgodi, da ne uspevajo rastline ali pa ribe. Za to je lahko krivih več dejavnikov, premalo hranil v vodi, premalo zraka v vodi, prenizek pH vode in še marsikaj.

Spletni portal Ponnod vam nudi veliko število uporabnih člankov na temo akvaponike in hidroponike, v njihovi spletni trgovini pa najdete tudi ogromno izdelkov povezanih z omenjenima vrstama pridelave zelenjave. Osebje v podjetju to delo opravlja z ljubeznijo in z veseljem vam bodo odgovorili na vsa dodatna vprašanja, zato ne oklevajte in jih pokličite še danes če vas karkoli zanima.

Komentiraj