Pečena jabolka

Pečena jabolka

Pečena jabolka so ena najstarejših sladic in od nekdaj smo jih poznali tudi v naših krajih. V časih, ko je bil sladkor še drag in nedostopen, ter so jabolka oziroma njihovo kašo tudi sicer uporabljali za slajenje drugih jedi, so bila pečena jabolka verjetno takšna sladkost kot so danes lizike – torej najbolj sladka stvar, kar jih lahko dobiš. Za razliko od tega, da so pečena jabolka zdrava, seveda.

Jabolka, ki slastno zadišijo iz pečice, so torej del tradicije in najdemo jih v marsikateri stari kuharski knjigi, starejši pa vam bi verjetno povedali, da so odlična tudi za pripravo na prostem – nekdaj so jih zapičili na paličice in ob druženju v naravi spekli nad ognjem, danes pa jih lahko odlično spečemo tudi na žaru.

Pečena jabolka se kot prigrizek ali sladica oživljajo tudi v sodobni kuhinji, v kateri je trend, da se vrača nazaj k naravnemu. Tako se jabolka ponujajo predvsem v zdravstveno bolj ozaveščeni kuhinji, kjer se polnijo z ovsenimi kosmiči, medom, rozinami, ajdovo kašo, oreščki in podobno. Še posebej teknejo v vroče-hladni kombinaciji, kjer se jim doda tudi kepica domačega vaniljinega ali drugega sladoleda. In tako so pečena jabolka iz preproste sladke jedi postala kulinarična mojstrovina.

Težava pri ponudbi je le ena – namreč ta, da so se včasih za pripravo uporabljale druge sorte jabolk, ki so danes postale že precej redke oziroma niso na splošno dostopne v samopostrežni. Med sodobnimi sortami, pa naj gre za rdeče, rumene ali zelene, je težko najti tako aromatična jabolka, kot so jih za peko uporabljali nekoč.

Komentiraj