Plavalna očala z dioptrijo

Plavalna očala z dioptrijo

Plavalna očala z dioptrijo vam omogočajo, da imate pri plavanju vedno oster in jasen vid, ki vam omogoča varno plavanje. Svetloba se namreč v vodi obnaša drugače kot na zraku. Še posebno, ko plavate, se stvari zdijo večje in bližje kot v resnici so. To pa lahko vpliva na koordinacijo rok in oči.

Plavalna očala delujejo tako, da ustvarjajo pred vami zračni žep, kateri omogoča svetlobnim žarkom, da potujejo do vaših oči veliko bolj natančno. Kajti svetloba se v vodi lomi drugače kot v zraku. Zato bo vaš vid moten in brez ostrine v kolikor bodo vaše oči v neposrednem stiku z vodo – tudi, če vidite povsem dobro. V bistvu bi v takšnih pogojih človek, ki ima popoln vid na suhem, bil pod vodo slep.

Če nosite korekcijska očala za blizu ali daleč oz. imata astigmatizem, boste vsekakor potrebovali takšna plavalna očala v katera se lahko vgradijo stekla z dioptrijo. Priporočeno je, da preden si daste vgraditi stekla z dioptrijo, opravite pregled pri zdravniku saj je razdalja med obrazom in plavalnimi očali napram korekcijskim popolnoma različna. In iz tega razloga je lahko dioptrija za plavalna očala, ki so bližje očem kot vaša korekcijska, drugačna. Prav iz tega razloga so tudi dioptrije vaših leč, v kolikor jih nosite drugačne od tistih v vaših očalih. [wp_ad_camp_1]

Plavalna očala so podobna potapljaškim maskam, vendar so le-ta veliko manjša in povečini okrogla ali ovalna. Prav tako so bližje očem kot potapljaške maske. Plavalna očala varujejo vaše oči pred vodo, narejene tako so tako, da ne vplivajo na hitrost in gibanje v vodi. Plavalna očala z dioptrijo imajo stekla vgrajena v vodoneprepusten silikonski okvir. Na splošno so plavalna očala namenjena za uporabo v bazenih, kjer plavalna očala z dioptrijo pridejo še posebej do izraza.

Stekla, tako za potapljaške maske kot za plavalna očala, so na voljo v različnih materialih: steklo, akril, plastika in polikarbonat. Tisti plavalci, ki tudi tekmujejo bi naj imeli dvoje različnih očal: en par, ki je bolj tesen in okrogle oblike namenjen za treninge in drugi par, ki je namenjen za tekmovanja in je veliko bolj oprijet, morda tudi neudoben, za doseganje čim boljše aerodinamike v vodi.

Auer optika

Komentiraj