Ratitovec

Ratitovec

Ratitovec je s 1667 metri n.v. najvišji vrh Škofjeloškega hribovja, nekateri pa ga zaradi svoje višine prištevajo tudi k Julijskim Alpam. Če velja, da je Blegoš "kralj" Poljanske doline, lahko trdimo da je Ratitovec "kralj" Selške. Tako kot Blegoš, je tudi Ratitovec v okolici Škofje Loke en izmed najbolj priljubljenih vrhov za aktivnosti kot so pohodništvo, tek in turno smučanje. Ta vrh na robu Selške doline je pravo nasprotje večine slovenskih hribov, saj je južna stran hriba precej bolj strma od severne, kjer ga že malo pod vrhom obdajajo jelovški gozdovi. Ratitovec je skalna gmota apnenčaste sestave, kjer najdemo veliko različnih gorskih rastlin, kot so: murke, planike, kranjska lilija in podobne.

Vrhovi, ki sestavljajo Ratitovec

Vrh Ratitovca, ki je poraščen s travo, je rahlo valovit, skupaj pa ga sestavljajo: Gladki vrh (1667m), Kosmati vrh (1643m), Altemaver (1678m) in Kremant (1658m). Tik pod Gladkim vrhom se nahaja Krekova koča, ki je za konec tedna odprta tudi pozimi. Z vrha se nam odpira en najlepših razgledov na Selško dolino, Ljubljansko kotlino, ter vrhove Julijcev in Karavank, vse do Grintovca.

[wp_ad_camp_1]

Pohodništvo

Na Ratitovec vodi ogromno različnih pohodniških poti s Soriške, Bohinjske in Selške strani. Na Ratitovcu nikoli ne boste sami, saj je ravno po zaslugi veliko različno dolgih in zahtevnih poti najbolj obiskan vrh Loškega pogorja.

Pohodniške poti: Zali Log - Ratitovec

Ostale aktivnosti

Poleg pohodništva je v letnem času zelo razširjen tek, razna športna društva pa organizirajo tudi tekmovanje "Tek na Ratitovec". Za tovrstne podvige seveda morate biti ustrezno pripravljeni, saj so pohodniške poti precej strme in torej zahtevne za tek. Za kolesarstvo sam Ratitovec ni ravno najbolj primeren, vednar pa je ob vznožju veliko makadamskih cest in kolovozov, kar niti ne čudi, saj ga obdaja planota Jelovica. Pozimi pa je ena izmed najbolj priljubljenih aktivnosti turno smučanje in deskanje.

Komentiraj