Stari vrh

Stari vrh

Stari vrh je vrh Škofjeloškega hribovja, katero leži na SZ Slovenije, na območju porečja Selške in Poljanske Sore. Glede na to, da je večina vrhov tega hribovja visoka od 500 do 1000 m n.v., je Stari Vrh en izmed višjih, vendar pa je s 1217 m n.v.  najnižji vrh štirojčka Stari vrh - Mladi vrh - Koprivnik - Blegoš. Večina ga pozna po priljubljenem smučišču in dobro opremljenih turističnih kmetijah, vendar pa ponuja še marsikaj. Dostop do Starega vrha je preko Škofje Loke mogoč iz Poljanske ali Selške doline, in sicer po cestah Škofja Loka - Poljane - Javorje ali Škofja Loka - Luša - Zapreval, ki pa je pozimi zaradi smučišča zaprta.

[wp_ad_camp_1]

Dan oglarjev

Ena od znamenitosti Starega vrha je tudi že tradicionalni Dan oglarjev, ki je vsako leto na sporedu prvo nedeljo v avgustu. Ima zelo pester program, saj predstavijo spravilo lesa, postavljanje kope, oglarjenje, uporabo oglja, prireditev pa popestrijo tudi s tekmovanjem v "pajsanju hlodov", glasbenimi gosti in srečelovom.

Poletne aktivnosti

Stari vrh vam ponuja tudi razne poletne aktivnosti, kot so: sprehajalne poti, kolesarske poti, gozdna učna pot, jadralno padalstvo, letenje z zmaji, tenis in košarka.

Pohodništvo

Z Grebljice se lahko mimo koče sprehodite do razgledne točke, od kjer je lep razgled na Poljansko dolino. Preko Starega vrha pa lahko pridete tudi na Mladi vrh, Koprivnik ali Blegoš.

Pohodniške poti: Stari vrh razgledna točka, Stari vrh - Mladi vrh, in dnevna tura:  Stari vrh - Mladi vrh - Koprivnik - Blegoš

Kultura

Dr. Gregor Krek (1840-1905) je bil utemeljitelj slavistike na univerzi v Gradcu, njegov spomenik pa lahko vidite v vasi Četena Ravan, takoj pod Starim vrhom.

Komentiraj