Sup deske so zavzele Slovenske vode!

Sup deske so zavzele Slovenske vode!
Supe danes vidimo, že skoraj povsod. Ljudi vidimo, supati po jezerih, rekah in na morju. Vendar kaj sploh je ta opevani sup? In koliko stane ta vedno bolj priljubljen vodni šport? Sup je okrajšava za angleški izraz 'Stand Up Paddling', torej stoječe veslanje. Stojimo na sup deski, veslamo in uživamo v naravi. Nad supanjem se navdušujejo tako mladi, kot stari, je odlična rekreacija, saj smo aktivni s celim telesom. Za uspešno manevriranje sup deske ni potrebno veliko predznanja, tako je šport dosegljiv prav vsem. Glede na to, da imamo v Sloveniji veliko vodnih površin, sploh ne presenečana razširjenost in pojavnost sup desk.

Katere vrste sup desk poznamo?

Glede na razliko v razmerju med dolžino, širino in debelino deske, poznamo 5 osnovnih vrst sup desk. Imamo vsestranske, potovalne, tekmovalne, surfarske in sup deske za brzice. Trenutno najbolj razširjene so vsestranske sup deske in potovalne deske, ki so namenjene opravljanju večjih razdalje.

Od česa je odvisna cena sup deske?

Sup deske se razlikujejo po namembnosti, po kvaliteti, po uporabljenih materialih in ceni sup deske. Rek »malo denarja, malo muzike.« v primeru supanja še kako drži. Cenovni razpon je velik (400€ - 999€+), a se zdi, da je razpon v kvaliteti še večji. Predvidena vzdržljivost supov traja od 1 sezone ali manj, do 10 let. Ko vidimo primerjavo v življenski dobi se zdi, da je razlika v ceni minimalna. Tu ne smemo pozabiti, da za sup potrebujemo tudi veslo, pumpo (s katero sup napihnemo) in torbo za shranjevanje in transport. Tu velja pravilo, da višja, kot je cena sup deske, več kvalitetnih dodatkov in opreme je dodane že k samem nakupu supa.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu sup deske?

Pozanimati se moramo s katero tehnologijo je sup deska narejena, kako dobro se lahko napihne in za kakšno težo je sup priporočljiv. Pomembna je nosilnost supa in to, kakšna garancija je ponujena. Veselo supanje vsem!

Komentiraj