Učinkoviti načini čiščenja sedežne garniture

Učinkoviti načini čiščenja sedežne garniture
Sedežna garnitura je najpogosteje postavljena v dnevni prostor in na splošno velja za enega od najpomembnejših pa tudi najbolj priljubljenih kosov pohištva. Predvsem v popoldanskem času je ta kos opreme lahko precej zaseden. Na sedežni se zbere cela družina, na njej preživljamo svoj prosti čas s sorodniki in prijatelji. Pred njo ponavadi stoji prikupna manjša barska mizica. Z nje jemljemo različne prigrizke, služi nam tudi kot primerna površina za pijačo. Kaj hitro pa se lahko pripeti, da je moderna sedežna garnitura po nesreči popackana, zamazana in še kaj podobnega. A če znamo hitro in pravilno ukrepati, nesrečni pripetljaj lahko hitro rešimo. Tudi sicer je dobro, da vemo, kako rešujemo tovrstne zadeve.

Površinsko čiščenje sedežne garniture

Na prav vsaki sedežni se kaj hitro naberejo različne nečistoče, ne da bi se tega sploh zavedali, na primer lasje, prah, ostanki hrane ter podobno. Delčki hrane se včasih zagozdijo v pregibe sedežne, zato jih sprva niti ne opazimo. To težavo lahko najhitreje rešimo s pomočjo globinskega sesanja. Pri tem je najbolje uporabiti kar manjše ter nekoliko mehkejše nastavke. Z njimi bomo veliko lažje dosegli težje dostopne dele. Če je vaša sedežna garnitura usnjena, potem imate srečo, saj usnje velja za enega od najtrpežnejših materialov. Ker si najverjetneje želite življenjsko dobo svoje sedežne maksimalno podaljšati, morate biti pri vzdrževanju ter čiščenju še toliko previdnejši in izjemno natančni. Z vlažno krpico, narejeno iz mikrovlaken, boste najlažje očistili površinske dele. Na krpice nikoli ne smete dajati nikakršnih agresivnih čistil. Raje uporabite namensko čistilo za usnje. S takšnim čistilom boste učinkovito preprečevali tudi razpoke na sedežni.

Čiščenje sedežne garniture iz tkanine in mikrovlaken

Če je vaša sedežna narejena iz tkanin in mikrovlaken, jo lahko najhitreje in najlaže očistite kar s pomočjo doma pripravljene milnice, ki pa mora biti kar se da blaga. Nekoliko trdovratnejše madeže pa lahko odstranite z namenskimi čistili za tkanine. Največji problem pri garnituri iz blaga najverjetneje predstavljajo madeži vina. Še zlasti je to velika težava pri sedežnih v svetlejših odtenkih. Pri takšnih je treba reagirati še isti hip, ko se vam vino polije. Madež najprej popivnajte, nato pa ga lahko odstranite s krpo in toplo vodo ali pa z brezbarvnim tekočim detergentom. Učinkovit način je na primer tudi s soljo, ki jo potresete po madežu. Počakate nekaj minut, nato pa jo s sedežne sperete z vodo. Nekateri pa se te težave lotijo s pomočjo mešanice tekočega mila ter sode bikarbone.

Komentiraj