Vadbe za hrbtenico

Vadbe za hrbtenico

Bolečine v hrbtenici so ene tistih, zaradi katerih tarna največ ljudi, predvsem v nekoliko zrelejših letih. Mnogi zaradi njih obiščejo tudi svojega osebnega zdravnika, saj bolečine postanejo preprosto prevelike in jih ni več mogoče prenašati.

Vzrokov, ki privedejo do neprijetnih bolečin v hrbtenici, je ogromno, najpogostejši krivec za nastale težave pa je kronično ponavljanje vedno enih in istih gibov, ki so za hrbtenico obremenjujoči. Sem spadajo nepravilna drža, tako pri hoji kot pri sedenju in konstantne prekomerne obremenitve, predvsem na delovnem mestu. V sodobnem času je zagotovo največji krivec za bolečine v hrbtenici računalnik, saj pred njim presedimo tudi več kot tretjino dneva. Tudi prevelika telesna teža in nosečnost na hrbtenico ne delujeta blagodejno.

In ravno zato, ker se le malokdo v življenju lahko izogne neprijetnemu zbadanju in občutku otopelosti v hrbtenici, je zelo priporočljivo, da sami naredimo kaj za to, da se bodo bolečino pojavljale v čim manjši meri. Splošno znano je namreč, da je preventiva najboljša kurativa in največ, kar v tej smeri lahko naredimo, je telovadba za hrbtenico. Najbolje je seveda, da vadba postane del našega vsakdana še preden se bolečine pojavijo, a tudi, če z njo začnemo kasneje, je še vedno bolje, kot da ne bi storili ničesar. [wp_ad_camp_1]

Plavanje je gotovo tisto gibanje, ki hrbtenico najbolj razbremeni in nanjo deluje najbolj blagodejno. V vodi so pritiski namreč veliko manjši, saj je tudi težnost manjša. Zelo priporočljiva pa sta tudi kolesarjenje in hoja.

Obstaja pa tudi telovadba za hrbtenico, ki jo lahko izvajamo kar doma, vsak dan, ne glede na vremenske pogoje in letni čas. Tako imamo mnogo vaj, ki ob rednem izvajanju precej omilijo bolečine ali pa preprečijo njihov nastanek. Pomembno je, da se zavedamo svoje telesne pripravljenosti in na samem začetku ne pretiravamo s telovadbo, pač pa postopoma povečujemo število ponovitev določene vaje. Sčasoma bomo tako okrepili trebušne in hrbtne mišice, ki so zelo pomembne za normalno in pravilno funkcioniranje hrbtenice.

V spodnjih vrsticah je naštetih nekaj preprostih vaj, ki jih lahko vsakodnevno izvajate in s tem naredite ogromno dobrega za svojo hrbtenico:

Raztezanje hrbta

Pokleknemo na vse štiri in roke iztegnemo naravnost predse. Tako občutimo raztezanje na obeh straneh hrbta. V tem položaju zdržimo nekaj sekund.

Suvanje medenice

Ležimo na hrbtu, tudi stopala imamo plosko na tleh, kolena pa pokrčimo. Križ z vso močjo tiščimo ob tla, z medenico pa rahlo sunemo naprej in navzgor. Nato križ sprostimo in medenica se spusti. Vajo ponovimo desetkrat.

Mačka

Postavimo se na vse štiri. Trebuh potegnemo noter, hrbet pa zgrbimo, kolikor se da. Stisnemo zadnjico, glava pa naj sproščeno visi med rokami. Tako občutimo raztezanje celotnega hrbta.

Še vedno smo na vseh štirih, vaja pa tokrat poteka v nasprotno smer. Sprostimo srednji del telesa, z glavo in zadnjico pa sunemo navzgor, da se hrbet usloči. Vajo ponavljamo po želji.

Zibanje kolen

Ležimo na hrbtu, kolena pa objamemo in jih nežno približamo prsnemu košu. Nato pa jih spet spustimo, tako, da začutimo olajšanje. Vajo poljubno ponovimo.

Zasuk kolen

Ležimo na hrbtu, kolena so pokrčena. Stopala so na tleh, kolena so skupaj, roki pa ob telesu. Trebuh potegnemo noter in počasi spuščamo kolena najprej na eno in nato na drugo stran, medtem, ko so boki na tleh. Ko spuščamo kolena, izdihujemo, ko jih dvigamo, vdihujemo.

Zgoraj je naštetih le nekaj najbolj preprostih vaj, obstaja jih še mnogo. Vendar, če redno izvajamo vsaj zgornje vaje, nam bo naša hrbtenica neizmerno hvaležna. Kot smo že omenili, na hrbtenico blagodejno vplivata tudi pohodništvo in kolesarstvo, o teh dveh aktivnostih pa si lahko veliko zanimivega preberete tudi na našem portalu.

Komentiraj