Zdravo življenje na krovu jadrnice

Zdravo življenje na krovu jadrnice

Zadnja leta je jadranje vedno bolj popularen šport. Skupina prijateljev, več družin ali pa par, ki si želi bolj aktivnega dopusta kot je poležavanje na plaži, se pogosto odloči za najem jadrnice. Ne smemo pa pozabiti na zdravje.

Jadranje je lahko precej aktivno, ko moramo ročno dvigovat jadra in jih ves čas nadzorovat in popravljat glede na smer vetra. Se pa zaradi majhnega prostora za hojo na jadrnici velikokrat zanemarjajo noge. Poleg vsega zgubimo tudi občutek za ravnotežje in v primeru, da dalj časa ne stopimo na kopno se nam pri izkrcanju lahko okolica „maje“.

Pametno se je dnevno ali vsaj na vsake dva dni izkrcati na otokih in se odpraviti na krajši sprehod. Tako poskrbimo, da ne zgubimo občutka za ravnotežje hkrati pa razmigamo noge. Priporočljivi so tudi vzponi na otoške griče, ki nam za nagrado ob dosegu vrha ponujajo tudi spektakularen razgled. [wp_ad_camp_1]

Pomembna stvar na jadrnici je tudi sonce. Na krovu jadrnice smo ves čas izpostavljeni soncu, vpliv pa le redko čutimo ker nas ves čas hladi veter. V primeru, da se ne zaščitimo dovolj so posledice vidne proti večeru in tako imamo lahko pokvarjen celotni dopust. Na jadrnici se tako priporoča redno mazanje z zaščitno kremo z višjim faktorjem. Veliko ljudi pa za dodatno varnost nosi kar majice z dolgimi rokavi in obvezno kapo s šiltom ter sončna očala. V kolikor je mogoče pri najemu jadrnice poizvedite ali ima jadrnica bimini top. Bimini top je lahka raztegljiva streha – tenda, ki vas zaščiti pred vplivom sonca. Med jadranjem pa poskrbite, da bo Bimini top čim več časa odprt in bo nudil zaščito vsaj nad kokpitom.

Pazite na zdravje in zdravo življenje tudi na dopustu, ko se odločite za najem jadrnice. Poskrbite za rekreacijo in zaščito pred soncem. Kljub manjši kuhinji pa ne pozabite na primerno prehrano in redno zaužite čim več vitaminov, rib in ostalih morskih dobrot.

Komentiraj