Tek – Kondicijski trening

Tek – Kondicijski trening

Tokrat smo vam pripravili vodič, s pomočjo katerega boste pridobili dovolj kondicije, da boste zmožni preteči 5 kilometrov in to brez vsakega ustavljanja ali počivanja. Če se boste držali navodil boste seveda izgubili tudi nekaj odvečne telesne teže. Glede na to, da je vodič dober tako za tek kot za hujšanje vam priporočam, da se čimbolj držite navodil in tako živite zdravo. Kondicijska pripravljenost bo seveda dobrodošla tudi za druge dejavnosti, kot sta naprimer pohodništvo in kolesarstvo. Kondicijski trening, ki je primeren tudi za popolne začetnike traja 10 tednom, zahtevnost pa se postopoma zvišuje, tako da se telo lahko sproti privaja na spremembe.

Motivacija za tek

Na začetku je zelo pomembna motivacija, saj trening lahko na trenutke postane zelo naporen, pomembna pa je tudi vztrajnost. Ko boste pretekli 5 km brez postanka, boste imeli občutek, da ste naredili nekaj izjemnega, saj tega res ne zmore vsak. Moramo se zavedati, da smo na začetku vsi isti, tudi najboljši atleti na svetu so bili nekdaj v takem položaju kot ste vi sedaj. Pridobili boste na samozavesti in zmanjšali stres, poleg tega pa bo to za vas tudi neke vrste samopotrditev. Če pogledamo na to le z vidika zdravja in telesa, boste pridobili kondicijo in izgubili odvečne kilograme, kar bo seveda pripomoglo k bolj zdravem telesu.

Kako začeti s treningom

Najbolj pomemben je pravilen začetek treninga, pomembno je predvsem, da na začetku ne obremenjujete vašega telesa do skrajnih meja. Ta vodič vas bo vodil skozi trening lepo počasi, korak za korakom. Na začetku je trening zelo preprost, potem pa se sproti stopnjuje do zahtevnega treninga na koncu. Seveda ne smemo pozabiti na počitek, ki je še posebno pomemben na začetku. Pogosto se na začetku pretirava z zahtevnostjo in dolžino treninga, to pa vodi tudi do poškodb in posledično odnehanja. Dajte telesu čas, da se privadi na obremenitve in opravite trening do konca. Pa si poglejmo načrt kondicijskega treninga. [wp_ad_camp_1]

Načrt kondicijskega treninga

Prvi teden treninga: 5 dni na teden, 2 min počasen tek in 2 min počitek, 3 do 5 ponovitev Drugi teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 5 min počasen tek in 5 min počitek, 3 do 5 ponovitev Tretji teden treninga: 5 dni na teden, 7 min počasen tek in 7 min počitek, 3 do 5 ponovitev Četrti teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 10 min počasen tek in 7 min počitek, 2 do 3 ponovitve Peti teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 10 min počasen tek in 7 min počitek, 3 do 4 ponovitve Šesti teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 10 min srednje hitri tek in 7 min počitek, 3 do 4 ponovitve Sedmi teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 15 min srednje hitri tek in 10 min počitek, 2 do 3 ponovitve Osmi teden treninga: 4 dni na teden, 20 min teka s spreminjajočim se tempom Deveti teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 25 min srednje hitrega in hitrega teka Deseti teden treninga: 4 ali 5 dni na teden, 30 min teka v primernem tempu

Nasveti pred tekom na 5 km

Pomembno je, da pred tekom en dan počivate. Če vam po desetem tednu treninga še ne uspe preteči 5 km brez počitka (naenkrat), ponavljajte deseti teden treninga, dokler vam le to ne uspe. Nikakor ne izgubite upanja, saj vam bo prej ali slej uspelo, za pomoč pri motivaciji pa lahko uporabite že znane metode, kot je naprimer stava ali skupinski trening. Skupinski trening je dober predvsem zato, ker skupina vleče posameznika za sabo, tako pa vsak član skupine skrbi tudi za motivacijo ostalih.

Poleg kondicijskega treninga je pomembna tudi zdrava prehrana, ki bo še dodatno povečala učinek treninga in vam pomagala pri pridobivanju kondicije in hujšanju.

Posredujte to objavo tudi ostalim vašim prijateljem na socialnem omrežju Facebook in se dogovorite za skupinski trening.

Komentiraj